Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Otčenášek, Jan - Romeo Julie a tma

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Kniha popisuje 2 polovinu 20 století. Zachycuje politickou atmosféru tehdejšího světa. Připomíná válečnou tragédii, ve které zbytečně umírají miliony lidí. Ukazuje lidské hodnoty a charaktery.
V májovém podvečeru poznal student Pavel na lavičce městského parku plačící dívku s kufříkem. Nesměle začínají rozhovor. Ester měla na kabátě připnutou židovskou hvězdu a v kapse povolávací lístek do terezínského transportu, jemuž se zatím vyhnula. před nedávnem nacisté odvlekli Esterčina otce, venkovského lékaře a dosud o něm není žádná správa. Pavel se rozhodl, že dívku ukryje ve svém pokoji, který byl vedle otcovy krejčovské dílny ve starém činžovním domě. Pavlovi rodiče tuší, že jim něco pavel tají a mají velkou obavu.
Druhý den 27, května 1942 došlo k atentátu na Heydricha. Za ukrývání nehlášených osob byla jistá smrt pro celou rodinu. Chlapec před Ester tají hrozné seznamy popravených. S Ester se dělí o každé sousto a oba mají hlad. Pavel má po písemných maturitách, ale ústní ho čekají. Doma roste napětí. Ester objeví otcův tovaryš a promluví s Pavlovým otcem a ten i přes obavu pomůže obstarat chléb.
Pavel i Ester se zamilují velikou a čistou láskou. Ke katastrofě došlo koncem června. V domě také žil vlajkař Rejsek. Dal se tajně k němcům a stal se udavačem. Ester zahlédla zatčení malíře, kterého také Rejsek udal. Tento udavač zahlédl v okně Ester. Snažil se proniknout do jejího pokoje. Krejčí s tovaryšem mu zabránili, tak namaloval aspoň hvězdu na dveře. Ester ho slyšela. Ví, že je prozrazena. Pavel chtěl svou milou převést k příbuzným na venkov.
Druhý den Gestapo a SS obklíčili chrám, kde byli ukryti parašutisté. Mezitím se snaží Rejsek dostat do pokojíku Ester. Ta ale nechce uvádět do nebezpečí celý dům, proto vyběhne na ulici, kde byla zastřelena.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT